top of page
Caută

Vânzarea de băuturi energizante restricționată pentru minori

La data de 30.10.2023 a fost adoptat de către Senat cu respectarea prevederilor art.76 alin. (2) din Constitutia României un proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie. În prezent, proiectul de lege este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor.


Conform expunerii de motive, Institutul Național de Sănăte Publică (I.N.S.) a constatat că fenomenul consumului de băuturi energizante a luat amploare, în special în rândul copiilor și al adolescenților. În acest sens, un studiu EFSA care datează încă din anul 2013 arată că 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante. De asemenea, s-a constatat faptul că diverși comercianți au pus pe piață băuturi energizante care conțin atât diverși concentrați de alcool, cât și de cafeină, taurină, carnitină, fără ca aceste substanțe care produc efecte nocive asupra sănătății să fie evidențiate expres pe etichete.


În textul proiectului de lege băuturile energizante sunt definite ca băuturi care conțin „combinații variate de alcool, carbohidrați, vitamin, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.


Conform art. 3 alin. (1) se va interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante și a derivatelor acestora persoanelor cu vârstă sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță. În sensul actului normativ, se va interzice și vânzarea băuturilor energizante în mediul online, prin automate, în incinta unităților de învățământ preuniversitar și în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar, respective pe strada de acces a elevilor.. Totodată, nu se vor mai putea comercializa băuturi energizante ale căror ingredient depășesc limita maximă admisă conform legislației.


Cu privire la sancțiuni, trebuie să menționăm că în cazul nerespectării acestor prevederi, comercianții pot fi sancționați cu amenzi în cuantum considerabil, putându-se dispune chiar și suspendarea activității operatorilor economici. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Sănătății, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritățiilor Naționale pentru Protecția Consumatorilor, conform competențelor legale.


În concluzie, proiecul de act normativ este de mare însemnătate în ceea ce îi privește pe minori, întrucât aceștia se află în plin proces de dezvoltare fizică și mentală, iar consumul excesiv de băuturi energizante poate avea efecte drastice asupra acestei dezvoltări.

1 afișare0 comentarii

Comments


bottom of page