top of page
Caută

Voucher pentru victimele infracțiunilor sexuale

Conform Metodologiei din 8 iunie 2023 de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare, pot beneficia de voucherul în cauză persoanele asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile prevăzute la art. 188 (omor) și 189 (omor calificat) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, o infracțiune prevăzută la art. 194  (vătămare corporală), 210 (trafic de persoane), 211 (trafic de minori) și 218-220 (violul, violul săvârșit asupra unui minor, agresiunea sexuală, agresiunea sexuală săvârșită asupra unui minor, determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori) din aceeași lege, o infracțiune de terorism, precum și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență. De acest voucher poate beneficia și soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor prevăzute anterior.


Scopul metodologiei este de a stabili etapele, responsabilitățile și documentele aferente acestui proces, astfel încât acestea să permită acordarea voucherelor într-un termen de cel mult 72 de ore de la referirea victimei, în înțelesul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunilor, cu modificările și completările ulterioare.


Conform metodologiei, victima poate solicita Comisiei un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară stabilite pentru anul în care victima a solicitat avansul, respectiv suma de 18.500 lei în 2024. O nevoie urgentă este și situația în care din cauza abuzului victimele au rămas fără locuințe.


Din punct de vedere procedural, la depunerea plângerii penale victima va primi o confirmare scrisă a acesteia. Confirmarea va cuprinde numărul de înregistrare al plângerii, precum şi date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă. Ulterior, victima trebuie să completeze cererea și un referat estimativ al cheltuielilor urgente. Se pot solicita servicii de sprijin şi protecţie acordate victimei infracţiunii ori membrilor familiei acesteia de către direcţiile generale, gratuit, la solicitarea victimei ori membrilor familiei acesteia. În continuare, cererea de compensaţie financiară se depune la tribunalul în a cărui circumscripţie domiciliază victima şi se soluţionează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, constituite în fiecare tribunal.


În iulie 2024 ministrul Justiției a anunțat faptul că a fost aporbat primul voucher în acest sens: „ Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol și corupere sexuală a minorilor. Instanța i-a acordat un avans din compensația financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente”.


Menționăm faptul că sunt prevăzute și o serie de sancțiuni: amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei pentru utilizarea voucherelor în alt scop decât cel prevăzut de prezenta metodologie, de la 2.000 lei la 20.000 lei pentru solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor sau pentru fracțiuni din acestea și de la 3.000 lei la 30.000 lei pentru comercializarea voucherelor contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin lege.

1 afișare0 comentarii

Comentários


bottom of page