top of page
Caută

Stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

Hotărârea nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru implementarea pe întreg teritoriul României a sistemului de garanţie-returnare, denumit în continuare SGR, aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile. Sistemul SGR implică o garanție de 50 de bani, iar numărul de produse returnate în vederea reciclării a crescut puternic după data de 15 ianuarie 2024.


Această hotărâre modifică termenul până la care produsele non-SGR pot fi vândute. Astfel, este permisă comercializarea acestor produse până la data de 31 decembrie 2024, după această dată fiind interzisă comercializarea produselor cu sistem de garanție-returnare fără marcaj și cod de bare.

 

Conform art. 10 din Hotărârea nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, stocurile în cauză „pot fi introduse pe piaţă, respectiv comercializate, după caz, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă.”

 

În concluzie, după data de 31 decembrie 2024, garanţia nu va fi restituită către consumatori dacă ambalajul returnat nu are aplicat marcajul care indică apartenenţa la SGR, respectiv simbolul reprezentativ şi codul de bare sau dacă acesta nu este vizibil ori lizibil, nu este returnat întreg ori este degradat sau deformat astfel încât nu se poate stabili apartenenţa la SGR, nu este golit în întregime de conţinut sau nu este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a administratorului SGR a anunţului privind încetarea introducerii pe piaţă de către producător a produsului respectiv.

3 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page