top of page
Caută

Mamele minore în vârsta de peste 16 ani vor putea lua decizii în relația cu instituțiile statului

Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului reglementează cadrul legal privind respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului. La data de 1 iunie 2024 a intrat în vigoare Legea nr. 147/2024 pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului care prevede că mamele minore în vârsta de peste 16 ani au dreptul să semneze documente medicale și administrative legate de îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului lor.


Astfel, la articolul 9, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins: "(2.1) Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului."

 

O altă noutate constă în faptul că la articolul 48 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului s-a introdus un nou alineat care prevede că în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora se acordă mamelor, la solicitarea acestora.

 

În concluzie, pentru a se completa măsurile existente pentru protejarea și promovarea drepturilor copilului, mamele minore în vârstă de peste 16 ani beneficiază de acum înainte de o anumită autonomie în relația cu instituțiile statului, dar există și restricții care variază în funcție de natura deciziilor pe care acestea le iau. 

1 afișare0 comentarii

Comentarios


bottom of page