top of page
Search

Interviu Andreea Lakatos: "Astăzi, societățile de avocatură sunt maxim de specializate"



REACŢIE - Avocatul Andreea Lakatos (Partener "Testa, Popa și Asociații"): "Este adevărat că, astăzi, societățile de avocatură sunt maxim de specializate, (...) și de aici, această dorință de specializare de pe băncile facultății"


După ce avocatul Traian Briciu a reușit să atragă atenția asupra unui fapt real, nu ușor de acceptat de către unii, cu privire la specializarea "prematură" a studenților de la facultățile de Drept, apar și replicile celor considerați "vinovați" - societățile de avocatură.


Ca urmare a întrebărilor adresate de Avocatura.com celor mai importante case de avocatură românești, ale căror răspunsuri nu s-au lăsat așteptate, astăzi vă prezentăm o altă opinie. Avocatul Andreea Lakatos, Partener Fondator al firmei de avocatură "SCA Testa, Popa şi Asociaţii", autodeclarată o mare pasionată de piața de capital, a împărtășit cu noi opinia sa despre acest subiect.


Privitor la principalele criterii după care un student al unei facultăți de Drept / tânăr stagiar este încadrat într-un anumit domeniu atunci când desfășoară practica / stagiatura într-o societate de avocatură, aceasta ne-a spus că politica firmei este ca selecția să se facă după o analiză a omului: "Acel om trebuie să fie onest și cu bucurie de a învăța, pentru că da, stagiatura implică să înveți despre tot și toate, nu numai o ramură a Dreptului".


De asemenea, avocatul recunoaște că societățile de avocatură sunt "maxim de specializate, având departamente special create pentru fiecare ramură a Dreptului și de aici, această dorință de specializare de pe băncile facultății".


Pragul de 10 puncte, extrem de util

Pe de altă parte, Lakatos consideră că un avocat bun trebuie să ia contact cu toate ramurile de Drept pe care le are societatea de avocatură, cel puțin în primii doi ani de stagiatură, pentru ca tânărul student să știe în ce anume dorește să se specializeze. "Riscul să faci ceva care nu-ți place, pe care nu-l înțelegi bine, este mare atunci când alegi imediat de pe băncile facultății să lucrezi doar într-un singur domeniu".

Întrebată de Avocatura.com dacă practica societăților de avocatură, prin care un stagiar se specializează numai într-un domeniu, poate conduce în timp la pierderea unor aptitudini necesare și utile oricărui avocat – dezinvoltură mentală, cunoștințe din domenii de Drept conexe / cu mai largă acoperire socială, Andreea Lakatos admite că o specializare care nu are la bază o aprofundare cel puțin a materiilor principale - Drept Penal, Drept Civil și Codurile de Procedură Penală și Civilă, va fi fără rezultat în practică, deoarece "riscul este foarte mare să nu poți face conexiuni și ideile să îți vină greu, în spețele cu care te vei confrunta".

Iar răspunsul la ultima întrebare, referitoare la utilitatea existenței unui prag de minimum 10 puncte pentru fiecare materie de examen, pentru ca cei care tind să devină avocați să fie admiși în Barou, este cât se poate de revelator: "Pe o scară de la 1 la 10, 10!".



3 views0 comments

Comments


bottom of page