top of page
Search

Independența, ca drept fundamental.

Andreea Lakatos, SCA "Testa, Popa & Asociaţii": "Nu trebuie să fii neapărat avocat pentru a avea independență; cred că te naşti cu ea"




Deși uneori poate părea că avocații sunt dependenți, în anumite privințe, de clienții lor, se pare că această impresie este greșită și că relația pe care apărătorii o au cu cei care apelează la serviciilor lor este, mai degrabă, una de interdependență. Andreea Lakatos, Partener fondator al SCA "Testa, Popa & Asociaţii", consideră că "independenţa este ca şi dreptul la viaţă, nu trebuie să fii neapărat avocat pentru a o avea; te naşti cu ea şi trebuie să tinzi să ţi-o păstrezi orice obstacole ţi-ar apărea în cale".


Avocatura.com: Deși, potrivit legislației existente, avocatul nu este subordonat ierarhic judecătorului, el este obligat să răspundă dispozițiilor date de judecător în sala de judecată. Cum vă mențineți independența, ca avocat, în relația cu judecătorul și, extrapolând, cu magistrații? Andreea Lakatos: În exercitarea profesiei, avocatul este independent şi se supune numai legii, statutului profesiei, codului deontologic şi evident, propriei conştiinţe, şi nicidecum nu ar putea fi subordonat ierarhic judecătorului. De altfel, ambii sunt nişte căutători ai adevărului printre temeiurile Legilor, în general, adevăr pe care fiecare dintre ei trebuie să-l aducă la suprafaţă în fiecare speţă pe care o au spre soluţionare, astfel că nu este posibilă o atare subordonare. Independenţa avocatului nu o menţinem, ea există şi fiecare dintre noi doar o manifestăm în faţa judecătorilor, mai bine, sau mai puţin bine, în funcţie de cunoştinţele acumulate. Avocatura.com: Dacă vorbim despre (in)dependență, poate cea mai serioasă dependență este cea materială. Ca avocat, sunteți plătită de client și depindeți de el într-o măsură semnificativă. În egală măsură, sunteți principial independentă. Cum vedeți această relație, astfel încât independența să nu vă fie afectată? Lakatos: De când ne naştem, ne aflăm într-o stare de dependenţă materială faţă de persoanele ce ne întreţin, dar asta nu ne ştirbeşte cu nimic independenţa, ca oameni. Relaţia avocat – client este una de interdependenţă, şi nu de dependenţă. Fiecare dintre părţi este cointeresată în această relaţie, clientul are parte de consultanţă juridică de înaltă calitate, iar avocatul este plătit pentru aceasta. Avocatura.com: Cum respectați, promovați și încurajați independența avocaților din casa Dvs. de avocatură? Beneficiază de acest lux? Au fost cazuri când au invocat independența lor, refuzând să primească un caz sau să ducă la capăt un dosar? Și, cum ați reacționat în acea situație?

Lakatos: Independenţa nu este un lux, este o necesitate, şi fiecare dintre avocaţii SCA "Testa, Popa şi Asociaţii" este liber în propriile decizii. Avocatura.com: Au fost cazuri când ați invocat independența Dvs. de avocat, refuzând să primiți un caz sau să renunțați la unul / duceți la capăt un dosar? Lakatos: Nu am refuzat niciodată un client din acest motiv, întrucât nu am lăsat niciodată să se înţeleagă că, prin consultanţa pe care o oferim, am putea leza interesele părţii adverse, altfel decât prin argumente juridice. Avocatura.com: Despre independență și loialitate (tema lunii octombrie pe Avocatura.com) se poate discuta în comparație. În ce moment spuneți «nu», ca avocat? Și, vă provocăm cu o întrebare aproape retorică: nu cumva avocații au faimă proastă, tocmai pentru că sunt mai mult loiali, și mai puțini independenți? Lakatos: Spun «nu», ca avocat, în cazul în care Clientul doreşte să-mi dicteze opinia juridică. Loialitatea avocatului faţă de client nu intră în concurs cu independenţa, ambele sunt calităţi pe care avocaţii ar trebui să le aibă în relaţia cu clienţii. Avocatura.com: Ce alegeți să fiți: mai mult loială, sau mai mult independentă? Lakatos: Aşa cum menţionam anterior, poţi fi şi loial clientului, şi să-ţi menţii şi independenţa, întrucât nu sunt în opoziţie, deci nu renunţ la nici una dintre acestea în relaţia cu clienţii societăţii. Avocatura.com: Cum trebuie să fii ca avocat, ca să îți permiți să fii independent? Lakatos: Independenţa este ca şi dreptul la viaţă, nu trebuie să fii neapărat avocat pentru a o avea, cred că te naşti cu ea şi trebuie să tinzi să ţi-o păstrezi orice obstacole ţi-ar apărea în cale. Avocatura.com: Este independența avocatului un lux, sau o necesitate primordială? Lakatos: Aş răspunde aici cu o întrebare: este dreptul la viaţă un lux? Avocatura.com: Câtă independență aveți într-o negociere? Unde se trage linia? Lakatos: Întotdeauna îi prezint clientului paşii negocierii, iar limitele le fixăm împreună, în funcţie de rezultatul pe care trebuie să-l obţinem. Independenţa în negocieri o am datorită cunoştinţelor acumulate şi încrederii pe care clientul o are în mine. Avocatura.com: Vă simțiți independentă la casa de avocatură unde lucrați? Și dacă da, de ce? Lakatos: SCA "Testa, Popa şi Asociaţii" a fost constituită prin fuziunea a trei cabinete independente şi evident că nici una dintre partenere nu şi-a pierdut independenţa prin această fuziune. Dimpotrivă, am găsit şi alte resurse pentru a o păstra şi a o creşte atât în relaţia cu clienţii, cât şi cu sistemul de justiţie din România. Avocatura.com: Dar în sistemul de justiție de la noi?

Lakatos: Da, fără discuţie. Eu nu am activitate de instanţă, însă partenera mea, Diana Jirloianu, îmi transmite pulsul din sălile de judecată şi da, cred cu tărie.



3 views0 comments

Comments


bottom of page