top of page
Caută

Avocații pot reprezenta cetățenii în relațiile cu serviciile de stare civilă pe baza unei împuterniciri avocațiale

La data de 26.06.2023 a fost adoptat de Senat cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia României un Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Ulterior, acesta a fost adoptat de Camera Deputaților la data de 08.10.2024 (rezultat vot pentru=267, contra=0, abtineri=0, nu au votat=1).  La data de 19.10.2024, proiectul de lege a fost trimis pentru promulgare la Președintele României.


Conform expunerii de motive, prin modificările intervenite în cursul anului 2022 la Legea 119/1996, avocatul nu putea să își reprezinte clientul în raport cu Serviciile de stare civilă fără a avea o procură specială în cazul în care titularul nu poate să depună cererea personal, cu excepția situației în care se solicită eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv.


S-a considerat a fi ilogic sa i se ofere avocatului dreptul de a solicita eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv în baza împuternicirii avocațiale, dar pentru toate celelalte cereri pe care putea să le depună în numele clientului, să aibă nevoie de o procură specială.


Astfel, art. 10 alin. (1) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă se va modifica astfel:  „Pe baza actelor de stare civilă se eliberează certificate/extrase multilingve de naștere și de căsătorie titularilor sau reprezentanților legali ai acestora, iar certificatele/extrasele multilingve de deces, membrilor familiei, persoanelor îndreptățite ori, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale care a înregistrat dosarul, altor persoane care justifică un interes legitim. Certificatele de stare civilă/ extrasele multilingve ale actelor de stare civilă se pot elibera și altor persoane împuternicite prin procură specială, precum avocaților împuterniciți de către titulari, de către reprezentanți legali ai acestora sau de către membri familiei ori de către persoanele îndreptățite în cazul certificatului de deces, de către reprezentanții legali ai acestora sau de către persoanele îndreptățite în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și Statutului profesiei de avocat. În certificatele/ extrasele multilingve de stare civilă nu vor fi preluate titlurile de noblețe, chiar dacă au fost înscrise în unele acte de stare civilă.”


De asemenea, la art. 43^3 alin. (2) din Legea menționată se va introduce după litera g) o  nouă literă h) care se referă la împuternicirea avocațială, legitimația de avocat, vizată la zi, precum actul de identitate al avocatului, în cazul în care schimabarea numelui este solicitată prin avocat.

În același sens al modificării, după art. 59 se introduce art. 59^1 care prevede faptul că mai multe cereri pot fi depuse și prin avocat împuternicit de către titular, de către reprezentanții legali ai acestuia sau de către persoanele îndreptățite, după caz, în baza împuternicirii avocațiale emise cu respectarea Legii si Statutului profesiei de avocat.


În concluzie, avocații vor putea reprezenta cetățenii în relațiile cu serviciile de stare civilă pe baza unei împuterniciri avocațiale, fără să prezinte o procură specială în acest sens. 

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page